Je bent uitgenodigd op een sollicitatiegesprek; super! Nu krijg je de kans om kennis te maken met het bedrijf. Je wilt natuurlijk dat zij een goed beeld van jou krijgen (net zoals dat jij een goed beeld van het hen wilt krijgen). Wij hebben 10 tips voor een goede voorbereiding van je sollicitatiegesprek, zodat jij er helemaal klaar voor bent!
Allereerst lees je de vacature waarop je gaat solliciteren nog eens goed door. Wat staat er over de functie-eisen en competenties? Leer dit uit je hoofd en bedenk ook hoe jij deze competenties beheerst. Je kunt ervan uitgaan dat hier vragen over komen.
Nog een tip: maak een screenshot van de vacature voor het geval deze offline wordt gehaald. Op deze manier kan je de vacature altijd nog nalezen.
Je zult je verbazen hoe vaak mensen zich niet verdiepen in het bedrijf. Zorg er dus voor dat je weet wat het bedrijf doet en waar ze voor staan. Bekijk hun website, social media en nieuwsbrief. Weet je met wie je het gesprek hebt? Bekijk het profiel van hem of haar dan op LinkedIn. Op deze manier krijg je een beter beeld van het bedrijf en kun je hier vragen over beantwoorden.
Tijdens het sollicitatiegesprek sta jij in het middelpunt. Het bedrijf wil natuurlijk alles over je weten: van je opleiding en werkervaring tot jouw hobby’s. Het is dus goed om van tevoren te weten wat je wilt vertellen. Je kan bijvoorbeeld alles uitschrijven of oefen het gesprek met een vriend of vriendin. Zo voorkom je dat je niet weet wat je wilt vertellen.
Uiteraard wordt er in een sollicitatiegesprek gevraagd wat je competenties zijn, maar ook wat je valkuilen zijn. Bereid dit dus goed voor. Denk aan je werk: waar ben je goed in? Waar krijg je complimenten over? En waar vind je dat je nog in kan groeien? Ook kan je in gesprek gaan met vrienden of familie en hen vragen wat zij goede eigenschappen van jou vinden. Maar ook slechte eigenschappen zijn goed om te bespreken. Naast dat je antwoord kan geven op de vraag wat je competenties en valkuilen zijn tijdens het sollicitatiegesprek is het ook fijn voor jezelf om te weten waar je leerpunten liggen. Een mens is immers nooit te oud om te leren toch?
De vragen in een sollicitatiegesprek zijn vaak dezelfde. Je gesprekspartner wil natuurlijk alles over je weten om te bepalen om er een match is. Kijk eens terug naar vorige sollicitatiegesprekken: wat werd er toen gevraagd? Bereid het antwoord op deze vragen voor. Besteed bijvoorbeeld extra aandacht aan vragen waar je toen het antwoord niet op wist of vind dat je er beter antwoord op had kunnen geven. Maar het allerbelangrijkste is om jezelf te blijven.
Natuurlijk wil jij ook alles weten over het nieuwe bedrijf, de functie en je gesprekspartner. Stel daarom alle vragen die je hebt en bedenk: er bestaan geen domme vragen. Zo krijg jij antwoord op de vragen die je hebt en kom je geïnteresseerd over. Twee vliegen in één klap! Enkele voorbeelden van vragen die je kunt stellen zijn:
Je wilt natuurlijk een goede indruk maken, ook in je kledingkeuze. De manier waarop jij je kleedt, zegt iets over jou. Daarbij is een verzorgd uiterlijk bij elke organisatie belangrijk. Of je nu bij een start-up of grote corporate solliciteert.
Het bedrijf waar je op gesprek gaat, heeft jouw cv goed bestudeerd. Zorg er dan ook voor dat jij deze uit je hoofd kent. Waarom heb je “maar” één jaar bij bedrijf X gewerkt? En wat vond je leuk aan je baan bij organisatie Y? Zo kan je eenvoudig alle vragen over jouw cv beantwoorden en kom je dus goed voor de dag.
Waar ben je écht trots op? Waarom ben je hier trots op? Wat ging er goed en wat zou je de volgende keer misschien anders doen? Bereid een succesverhaal voor. Hierdoor geef je jouw gesprekspartner een inkijkje in de manier waarop je werkt en waar jij energie van krijgt.
Een vraag die je zo goed als zeker kunt verwachten: wat is je salarisindicatie? Denk hier goed over na. Welk salaris wil je gaan verdienen en vind je dat bij deze functie past? Je kan bijvoorbeeld kijken wat het gemiddelde salaris is van iemand met jouw werkervaring in dezelfde functie. Maar bedenk ook goed: wat is jouw toegevoegde waarde? Wat kan jij extra bieden dan iemand anders? Hierdoor kan je jouw salarisindicatie goed onderbouwen.